Ventilatie draagt bij aan een goede gezondheid
Je hoort het overal. De woningmarkt staat onder druk, er is een groot tekort aan vooral betaalbare woonruimte voor starters, studenten en mensen met een laag inkomen. Door deze ontwikkeling wonen er noodgedwongen vaak teveel mensen bij elkaar in een te beperkte ruimte. En dit is slechts één van de oorzaken van een ongezond binnenklimaat en een chronisch tekort aan voldoende frisse lucht.
Geen of onvoldoende woningventilatie heeft een grote invloed op onze gezondheid. Vandaar dat alle nieuwbouwhuizen in Nederland sinds 2006 moeten zijn voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem.
Luchtkwaliteit in huis holt achteruit zonder voldoende ventilatie
In een huis of appartement wonen vaak meerdere mensen samen. Dat betekent automatisch dat al die personen continu schone en zuurstofrijke lucht nodig hebben om in te ademen, maar dat houdt ook in dat diezelfde mensen evenzoveel lucht vol CO2 uitademen. Tel daarbij ook nog eens alle afvalstoffen in de atmosfeer op die ontstaan bij het koken, bakken, braden, douchen en toilet gebruik.En wat denk je van de invloed van huisdieren, natte kleding en rond dwarrelend fijnstof? Ongemerkt zorgt dit er alles bij elkaar voor dat er bij een gebrek aan voldoende ventilatie gezondheidsklachten kunnen ontstaan. Denk aan hoofdpijn en benauwdheid. Dit zorgt weer voor vermoeidheid, lusteloosheid en een slechte nachtrust.
Woningisolatie heeft impact op woningventilatie
Het met teveel mensen in een te beperkte ruimte wonen is slechts één van de oorzaken van een tekort aan frisse lucht. Een andere reden waarom mechanische ventilatie door de overheid voor nieuwbouwwoningen verplicht gesteld is, is de steeds grotere luchtdichtheid van moderne huizen. In het kader van energiezuinig en klimaatneutraal bouwen worden her hoge eisen gesteld aan de isolatiewaarde. Er wordt als het ware een hermetisch afgesloten cocon gecreëerd. Op zich is dat natuurlijk in het kader van energiebesparing prima, maar het zorgt er tevens voor dat er zonder mechanische ventilatie of een warmteterugwinningsinstallatie niet op een gezonde manier geleefd kan worden in die op en top geïsoleerde huizen van tegenwoordig.
Je kunt natuurlijk ramen en deuren tegenover elkaar open zetten, maar dat zorgt weer voor tocht en kans op verkoudheid. Bovendien verdwijnt daarmee ook meteen alle warmte naar buiten. Om dat te voorkomen zijn er In het Bouwbesluit strikte regels vastgelegd waarin omschreven wordt waaraan woningventilatie wettelijk gezien moet voldoen.
Verbouwen of renoveren, denk aan mechanisch ventileren!
Als je dit zo leest zou de indruk kunnen ontstaan dat een goed functionerend ventilatiesysteem alleen voor nieuwe woningen belangrijk is, maar dat is zeker niet het geval. Zeker nu steeds meer mensen er vanwege de hoge energiekosten, de invoering van een energielabel voor elk huis en de interessante subsidieregelingen, voor kiezen om hun huis of appartement te renoveren, verbouwen en verduurzamen vraagt ook het ventilatiesysteem nadrukkelijk de aandacht. Voldoet het huidige ventilatiesysteem nog wel aan de eisen van deze tijd? Hoe is het met de technische staat van de ventilatiebox of de WTW-unit? Is er soms sprake van achterstallig onderhoud aan de ventilatiekanalen, doorvoerroosters, kleppen, ventielen of filters? Allemaal vragen waar Lints Ventilatie een passend antwoord op kan geven.
Goede ventilatie is de basis voor een goede gezondheid
Ben je als woningbezitter of VVE op zoek naar een specialist voor levering, installatie, onderhoud, service en advies voor mechanische ventilatiesystemen of WTW-installaties? Neem dan zeker contact met ons op. Wij zeggen immers niet voor niks: Lints Ventilatie, dat geeft lucht!