subsidie energiebesparing eigen huis SEEH
subsidie energiebesparing eigen huis SEEH

Subsidie energie­besparing eigen huis (SEEH)

Verenigingen van Eigenaren opgelet! De Rijksoverheid heeft tot en met december 2022 een aantrekkelijke subsidieregeling voor het verduurzamen met appartementencomplexen. Op die subsidiepot van ruim 32 miljoen euro kan ook voor energiebesparing op het ventilatiesysteem een beroep worden gedaan.

Ventilatiesysteem - Lints ventilatie - Logo-streepjes

Extra stimulans voor energiebesparing VVE

De SEEH is met name zo aantrekkelijk omdat deze subsidie beschikbaar is voor alle aanpassingen die leiden tot een forse besparing op het energieverbruik. Denk aan dak- en gevelisolatie, het aanbrengen van isolerende beglazing, installeren van een warmtepompinstallatie en de aanschaf van zonnepanelen en dus zeker ook aan het verduurzamen van het mechanisch ventilatiesysteem. De ventilatiespecialisten van Lints Ventilatie adviseren VVE’s graag bij het verduurzamen van de ventilatie in appartementencomplexen en wij helpen desgewenst bij het in orde maken van de subsidieaanvraag. Het mooie van SEEH is dat ook de energieadvieskosten in combinatie met een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) onder deze subsidieregeling vallen. Ook daarin kunnen wij als ventilatiespecialist zeker een rol spelen.

Duidelijke criteria voor subsidieaanvragen

Natuurlijk zijn er een aantal voorwaarden aan zo’n subsidie verbonden. Zo moet er binnen een appartementencomplex minimaal 1 koopappartement aanwezig zijn. De appartementen moeten daarnaast ook als hoofdverblijf voor alle bewoners dienen. Tevens mogen de energiebesparende maatregelen pas uitgevoerd worden nadat de subsidieaanvraag in behandeling is genomen. Men wil immers kunnen controleren hoe de situatie was voordat er bepaalde ingrepen worden gedaan en of die ingrepen wel aansluiten bij hetgeen er in de subsidieaanvraag is opgenomen. Verder moeten alle werken door erkende bedrijven worden uitgevoerd en alles moet binnen maximaal 12 maanden na toekenning van de subsidie zijn afgerond. Dit zal steekproefsgewijs door de Rijksoverheid worden gecontroleerd.

Fors besparen op ventilatiekosten

Concrete voorbeelden van het verduurzamen van de ventilatie zijn het vervangen van de oude mechanische installatie door een nieuwe, die veel stiller en energiezuiniger is. Maar de grootste winst is te halen door het installeren van een warmteterugwinnings-unit. Deze WTW-installaties werken volgens het principe van een warmtewisselaar. Net als bij een gewone mechanische ventilatie wordt er schone lucht van buiten naar binnen gezogen en de vuile lucht van binnen wordt juist de tegenovergestelde richting naar buiten afgezogen

besparen op ventilatiekosten

De forse energiebesparing komt voort uit het feit dat bij een WTW-installatie de warmte aan de afgezogen vieze lucht van binnen wordt onttrokken. Deze restwarmte wordt vervolgens weer aan de frisse lucht van buiten toegevoegd. Hierdoor komt er via de ventilatiekanalen schone lucht op kamertemperatuur binnen. De verwarming in de appartementen hoeft daardoor niet langer extra hard te werken om de koude ventilatielucht steeds weer opnieuw op te warmen. Dat scheelt echt aanzienlijk in de stookkosten.

Laat deze subsidie niet schieten!

Meer informatie over deze speciale duurzaamheidssubsidie voor VVE’s is te vinden op www.rvo.nl. Daar is ook te zien om wat voor bedragen het gaat en hoe je de aanvraag in kunt dienen.
Mocht er advies nodig zijn over het energiezuinig maken van de ventilatie, neem dan zeker contact met ons op.

Ventilatie advies op maat

Elke woning en ventilatiesysteem is anders. Daarom hebben wij diverse merken en type ventilatiesystemen in ons assortiment. Wij denken natuurlijk graag met u mee over wat het beste is in uw situatie, zodat ook u kan genieten van gezonde lucht in uw woning.