WTW-installatie uitschakelen: toppunt van verkeerde zuinigheid
Door de sterk gestegen energiekosten zoeken eigenaren en huurders van woningen en appartementen naarstig naar manieren om zoveel mogelijk energie te besparen. Daarbij wordt echter lang niet altijd doordacht te werk gegaan, zo merken onze ventilatiemonteurs in de dagelijkse praktijk. Het rücksichtslos de stekker van de WTW-unit uit het stopcontact trekken om stroom te besparen is een klassiek voorbeeld van verkeerde zuinigheid. In dit artikel leggen wij uit waarom.
Energie besparen is ook een kwestie van slimme keuzes maken
Even vooropgesteld, ook bij Lints Ventilatie beseffen we maar al te goed hoe zwaar de hoge energienota drukt op de maandelijkse kosten van Nederlandse huishoudens. Wij worden daar zakelijk en privé immers ook dagelijks mee geconfronteerd. Vanuit onze expertise als ventilatiespecialist kijken wij echter liever naar praktische oplossingen waarmee u daadwerkelijk kunt besparen op het gas- en stroomverbruik dan dat we ons bezighouden met paniekvoetbal. Juist nu de financiële nood bij veel huishoudens zo hoog is kan nuchter nadenken en de juiste beslissingen nemen het verschil maken. Het optimaal benutten van de voordelen van een WTW-installatie is één van de zaken waarmee u veel geld kunt besparen en het is ook nog eens goed voor het leefklimaat in uw koop- of huurwoning.
WTW-installatie zorgt voor direct voordeel
Voor we dieper ingaan op de meerwaarde en besparende kwaliteiten van een WTW-installatie eerst even enkele harde feiten. Een WTW-unit gebruikt per jaar gemiddeld slechts 150kWh stroom. Dat komt neer op zo’n 70 euro per jaar. Daar tegenover staat een besparing op het gasverbruik van maar liefst zo’n 250 tot 300 kuub op jaarbasis. Met de huidige torenhoge gasprijs komt dat neer op een besparing van tussen de 500 en 750 euro per jaar. Dit zegt iets over de aantrekkelijke terugverdientijd van een WTW-installatie en over het binnen de perken houden van de energiekosten, maar er spreekt nog veel meer in het voordeel van een goed functionerende warmteterugwinningsinstallatie met balansverwarming.
De kunst van warmte binnenhouden en goed verdelen
Aangemoedigd door campagnes van de Rijksoverheid en goedbedoelde tips van energiemaatschappijen en consumentenorganisaties, hebben veel mensen de verwarming in huis een flink stuk lager gezet. Dat levert zeker een aanzienlijke besparing in de stookkosten op. Nadeel is echter dat het binnen minder aangenaam is qua temperatuur en dat vocht en tocht vrij spel krijgen. Een WTW-installatie kan dit leed aanmerkelijk verzachten. Ook al staat de thermostaat een paar graden lager, dan nog is het binnen altijd nog aanzienlijk warmer dan buiten. Zeker als uw woning goed geïsoleerd is.Van die hogere binnentemperatuur wordt door de WTW-unit optimaal gebruik gemaakt. Uit de vieze lucht die door de ventilatiekanalen wordt afgezogen wordt namelijk de warmte onttrokken. Deze restwarmte wordt vervolgens weer aan de schone gefilterde lucht, die van buitenaf wordt aangezogen, toegevoegd. Door recirculatie gaat er dus (vrijwel) geen warmte verloren.
Het draagt daarnaast ook bij aan een veel betere verdeling van de voorverwarmde ventilatielucht in de diverse woonvertrekken. Dit is zeker het geval bij de WTW-systemen die voorzien zijn van balansverwarming. Slimme sensoren meten de actuele temperatuur en luchtkwaliteit per afzonderlijke ruimte en die gegevens worden omgezet in vraaggestuurde/uitgebalanceerde luchttoevoer en -afvoer zonder hinderlijke temperatuurschommelingen en tocht uit aangrenzende vertrekken. Het voelt daardoor, ondanks de lager ingestelde thermostaat, door heel het huis heen niet koud aan en het houdt tocht en vocht buiten de deur. Ook dat scheelt een hoop.
Stekker uit uw WTW, echt een heel slecht idee!
Naast deze directe en aanzienlijke besparing op het gasverbruik is er nog een belangrijke reden waarom het uitschakelen van de WTW-unit bijzonder onverstandig is. Trekt u de stekker eruit dan werkt heel het ventilatiesysteem niet meer. Dat heeft een enorme impact op het binnenklimaat en dus ook op de gezondheid van u en uw huisgenoten.Alle vieze geuren en dampen die ontstaan bij het uitademen, koken, bakken, braden, douchen, toiletbezoek en hobbyen, blijven in de woonvertrekken achter. Dat leidt al snel tot gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn en kortademigheid. Dat wordt versterkt door vocht en schimmelvorming.
Last but not least heeft een WTW-installatie die voor langere tijd wordt uitgeschakeld veel te lijden. Door het gebrek aan doorstroming van frisse buitenlucht gaan filters dichtzitten en raken gevoelige elektronische en technische onderdelen van slag. Dit komt vaak pas weer aan het ligt als de stekker er weer ingestopt wordt. De kosten voor het technisch weer in orde maken en testen van een WTW-unit kunnen in dat geval flink oplopen. En dat is best wrang als u denkt dat u lekker kostenbesparend bezig bent geweest.
Waak voor verkeerde zuinigheid.
Lints Ventilatie helpt u graag
Ontdek dat een WTW-installatie bij kan dragen in het verbeteren van het binnenklimaat in heel uw woning en hoe dat ook nog eens flink kan schelen in de stookkosten.
Neem voor meer informatie en een deskundig advies contact met ons op. Lints Ventilatie biedt voor elk ventilatievraagstuk van particulieren en VvE’s een passende oplossing!