Zo werd ventilatie een van de eerste levensbehoeftes
De ontwikkelingen die een enorme impact hebben op ons leefklimaat volgen zich in rap tempo op. Van een oorlog in de Oekraïne, torenhoge energieprijzen, woonlasten en kosten voor de dagelijkse boodschappen die de pan uit rijzen tot de klimaatproblematiek: het houdt ons allemaal in de greep. Al deze ontwikkelingen hebben er direct of indirect voor gezorgd dat goede ventilatie in woningen en appartementen heden ten dage één van de eerste levensbehoeftes is geworden.
Koolmonoxide is sluipmoordenaar
Een eerste reactie bij het lezen van bovenstaande zou zo maar kunnen zijn ‘dat er momenteel wel belangrijkere zaken zijn om ons druk over te maken dan over ventilatie’. Bedenk echter dat alle rampspoed die ons hard in de portemonnee raakt, grote consequenties kunnen hebben voor onze gezondheid. Door de hoge prijs voor aardgas zijn veel Nederlanders creatief op zoek gegaan naar alternatieve vormen van verwarming.
Oude kachels gestookt op kolen, petroleum of hout worden weer meer en meer als hoofdverwarming gebruikt. Niet uit luxe, maar simpelweg omdat een grote groep mensen de energiekosten niet meer kan betalen. Dat is op zich al schrijnend in een welvarend land als Nederland, maar het heeft ook nog een aantal neveneffecten. Denk aan een verhoogd risico op koolmonoxidevergiftiging. Talloze mensen komen hierdoor jaarlijks in het ziekenhuis terecht en een aanzienlijk deel van die patiënten houdt chronische klachten over een koolmonoxidevergiftiging. Denk aan kortademigheid, hoofdpijn en lusteloosheid.
Elk jaar overlijden er gemiddeld 10 mensen in ons land aan koolmonoxidevergiftiging. Het is dus echt een sluipmoordenaar die door de energiecrisis weer in steeds meer huizen toeslaat.
Noodgrepen hebben impact op ons leefklimaat
Enerzijds doen we er omwille van de klimaatdoelstellingen en uit het oogpunt van energiebesparing alles aan om nieuwe en bestaande woningen zo duurzaam mogelijk te maken. In dat kader wordt vol ingezet op supergoed geïsoleerde woningen. In feite creëren we volledig luchtdichte ruimtes met het idee dat de kou lekker buiten blijft en de warmte lekker binnen. Dit basisprincipe is op zich prima en al helemaal omdat in het Bouwbesluit ook de verplichte aanwezigheid van een ventilatiesysteem is opgenomen.Goed ventileren in alle woonruimtes is onder alle omstandigheden een must, maar nu de ‘schone moderne hoog-rendement verwarmingstoestellen’ vanwege de energiekosten letterlijk op een laag pitje worden gezet en steeds meer huizen met kolenkachels, houtkachels en petroleumkachels worden verwarmd, is voldoende ventilatie niet zelden levensreddend.
Goed ventileren is belangrijker
dan ooit tevoren
Koolmonoxide (CO) is een gevaarlijk gas dat je niet ziet of ruikt. Dit gas komt vrij bij niet optimale verbrandingsprocessen. Daar is bij oude toestellen voor verwarmen en koken nogal eens sprake van.
Veel mensen die oudere kachels, haarden en kooktoestellen nu weer gebruiken, zijn al zo slim geweest om in de belangrijkste vertrekken eens koolmonoxidemelder op te hangen. Zo’n melder geeft aan of er sprake is van een verhoogde concentratie koolmonoxide en op het moment dat er sprake is van een wezenlijk gezondheidsrisico gaat er een alarm af.
Heeft u een woning met een mechanisch ventilatiesysteem of een WTW-installatie, dan zal de met koolmonoxide vervuilde lucht automatisch worden afgezogen en schone buitenlucht worden ingeblazen. Vandaar dat wij als ventilatiespecialist stellen dat goede ventilatie nu om tal van redenen belangrijker is dan ooit te voren.
Ventilatie is veel meer
dan mechanische luchtverfrisser
Criticasters zullen wijzen op de aanschaf- en installatiekosten en het energieverbruik van een mechanisch ventilatiesysteem of WTW-installatie. Aangezien een nieuwe installatie gemiddeld 15 tot 20 jaar meegaat en er steeds meer balansventilatiesystemen zijn die juist voor een aanzienlijke besparing op de energiekosten zorgen, is investeren in ventilatie sowieso een slimme en duurzame investering. Op de eerste plaats uiteraard om het hele jaar door een gezond binnenklimaat te waarborgen en tevens om de warmte van binnen en de koelte van buiten zo optimaal mogelijk te benutten om de binnentemperatuur tijdens koude winterdagen en snikhete zomerdagen met gesloten ramen en deuren goed in balans te houden.
Moderne ventilatie is dus veel meer dan een soort van luchtverfrisser. Een goed ventilatiesysteem waakt continu over de luchtkwaliteit, temperatuurregulering tegen een zo laag mogelijk energieverbruik.
Wij adviseren u graag over ventilatiemogelijkheden
Heeft u regelmatig last van hoofdpijn, misselijkheid of lusteloosheid? Dan zou er sprake kunnen zijn van een verhoogde concentratie koolmonoxide in uw huis. Ons advies is om dit uit te sluiten door het monteren van koolmonoxidemelders in uw woonkamer, keuken en slaapkamer.
Tevens adviseren wij u om de luchtkwaliteit en ventilatiecapaciteit in uw woning door ons te laten controleren. Lints Ventilatie helpt u graag met een eerlijk en deskundig advies, vakkundige installatie en gedegen onderhoud met het creëren en in stand houden van een perfect functionerend ventilatiesysteem. Ook elke VVE kan van onze complete ventilatieservice gebruikmaken. Neem voor meer informatie contact met ons op.