WTW-unit met bypass
WTW-unit met bypass

WTW-unit met bypass zorgt voor verkoeling in de zomer

Van een warmteterugwinningssysteem (WTW) is bekend dat het de koude lucht van buiten aanzuigt, filtert en daaraan de restwarmte van de afgevoerde vuile lucht toevoegt. Deze ventilatielucht die reeds op kamertemperatuur is zorgt heel het jaar door voor een uitgebalanceerde temperatuur in alle woonruimtes, inclusief badkamer en toilet.
Maar hoe zit dat in de zomermaanden als de buitenlucht snikheet is en je snakt naar verkoeling? In dat geval biedt een WTW-unit met bypass uitkomst.

Ventilatiesysteem - Lints ventilatie - Logo-streepjes

Houd ramen en deuren lekker dicht

Bij veel woningen die voorzien zijn van een ventilatiesysteem met WTW-unit zien we dat tijdens warme zomerdagen alle ramen en deuren opengezet worden om voldoende verkoeling te krijgen. Op zich een logische gedachte, maar het heeft een averechts effect. Er komt op tropische dagen immers vooral warme lucht naar binnen die ook nog eens vol zit met fijne stofdeeltjes, pollen en vliegende insecten. Deze manier van natuurlijk ventileren XXL is slecht voor de luchtkwaliteit in huis en vaak wordt het er door alle warmte die van buiten naar binnen komt ook niet echt koeler op. Dat kan met een WTW-unit met bypass stukken eenvoudiger en veel effectiever.

Tijdelijk omzeilen van de warmtewisselaar

Alle WTW-units die vanaf 1 januari 2016 geproduceerd zijn, moeten zijn voorzien van een bypass die automatisch geactiveerd wordt als de buitentemperatuur in de zomer koeler is dan de binnentemperatuur. Bij oudere systemen kan de bypass handmatig worden ingeschakeld. Het voordeel hiervan is dat de WTW-unit de koelere buitenlucht aanzuigt en via de bypass door de filters transporteert. In tegenstelling tot wat er bij koelere weersomstandigheden gebeurt, gaat de gefilterde koele buitenlucht in dit geval niet langs de warmtewisselaar maar wordt direct in alle woonvertrekken geblazen.
Bij gesloten ramen en deuren zul je snel het verschil merken. Om het verkoelende effect te vergroten kun je de ventilatie in een hogere stand zetten.

Lints Ventilatie - ventilatiespecialist Drechtsteden

Bypass inschakelen op de koelste momenten

Je moet het koelend effect van een ventilatiesysteem natuurlijk nooit met een airco vergelijken. Dat zijn echt twee totaal verschillende systemen. Maar de bypassfunctie draagt bij goed gebruik wel degelijk bij aan verkoeling tijdens warme zomerdagen. Ons advies is om de bypass op de koelste momenten – ’s avonds, ’s nachts en in de vroege ochtend – in te schakelen. Dan is immers de buitentemperatuur ook in de zomer veelal een stuk lager dan overdag. Hierdoor is het koelend effect dan ook het grootst.
Effect van WTW met bypass in de zomer

Bij temperatuurbalans in huis hoort ook koele lucht

De afgelopen jaren hebben wij al in tal van woningen en appartementen zo’n stille, schone en energiebesparende WTW-unit met bypass geïnstalleerd. De koelende functie is zelfs voor veel mensen een extra aanleiding om de oude mechanische ventilatie of de oude WTW-unit die deze extra functie niet heeft, te laten vervangen.
In sommige gevallen kunnen wij een wat oudere WTW-unit voorzien van een bypass. In dat geval hoef je niet direct te investeren in een compleet nieuwe unit. Heb jij daar ook interesse in en wil je weten wat de mogelijkheden en kosten zijn? Neem dan contact met ons op.

Ventilatie advies op maat

Elke woning en ventilatiesysteem is anders. Daarom hebben wij diverse merken en type ventilatiesystemen in ons assortiment. Wij denken natuurlijk graag met u mee over wat het beste is in uw situatie, zodat ook u kan genieten van gezonde lucht in uw woning.