WTW of ventilatie type D vervangen?!
Waar op te letten? Niet ieder model past in elke situatie.
We krijgen dagelijks aanvragen binnen om een bestaand WTW-systeem te vervangen voor een nieuw energiezuinig model met een beter rendement in warmteterugwinning.
Een WTW gaat gemiddeld 15 tot 20 jaar mee, maar soms ook wat langer. De eerste modellen werden begin jaren ‘80 geïntroduceerd, maar vooral vanaf de jaren 90 veelvuldig geïnstalleerd. Veel huishoudens krijgen dus te maken met een defecte of lawaai makende WTW-unit die vervangen dient te worden.
Een nieuw ventilatiesysteem type D kiezen
Bij een aanvraag vraag ik altijd als eerste een foto van de huidige unit waarop ook de buizen te zien zijn. Ik let dan onder andere op de volgende zaken:
- welk type is de huidige WTW
- welke maten heeft de huidige WTW
- hoeveel ruimte is er rondom de WTW
- welke stekkeraansluiting heeft de huidige WTW: perilex of randaarde
- is er nog een werkende 3-standenschakelaar aanwezig in de woning bij een perilex aansluiting
- is het een linker- of een rechtermodel*
- waar zitten de aansluitingen van de ventilatiekanalen, toevoer en afvoer? Links, rechts, onder of boven?
- welke capaciteit heeft de huidige WTW
- hoeveel capaciteit heeft de woning daadwerkelijk nodig
- hoeveel toevoer- en afvoerventielen zitten er in de woning
- welke wensen heeft u?
- wilt u een vraaggestuurd systeem op basis van vocht of CO2?
- is bediening met een app gewenst?
Balansventilatie type D
Voor de capaciteit wil ik altijd een WTW aanbieden die minimaal hetzelfde biedt als het huidige systeem, maar omdat de eisen vanuit het bouwbesluit 30 jaar geleden anders waren en er soms extra kamers gecreëerd zijn vraag ik vaak ook even verder.
Het aantal toevoer- en afvoerventielen is altijd een goede richtlijn: per toevoerventiel kun je max. 50 m3/h per uur toevoeren en per afvoerventiel max. 75m3/h per uur afzuigen. Deze toevoer en afvoer moeten ook met elkaar in balans zijn. Dus: evenveel erin als eruit! Daarbij wil je altijd liever iets overcapaciteit hebben, omdat je ook wat verliest in de kanalen onderweg en je de WTW liever iets rustiger dan maximaal wilt laten draaien om frisse lucht in de woning te hebben. Vooral als je slaapt met de deur dicht! De CO2 in een dichte slaapkamer loopt sneller op dan je denkt. Een goede ventilatie in de slaapkamer is erg belangrijk om uitgerust en fris wakker te worden in de ochtend!
Ventilatie type D: prijs
Op basis van deze vragen en antwoorden probeer ik altijd 3 offertes te maken van de verschillende mogelijkheden in verschillende prijscategorieën. Los van uw budget kunnen de prijzen veel uiteenlopen tussen diverse modellen.Daarnaast krijgt u een korte uiteenzetting van de verschillen in de modellen en de originele brochures van de WTW-systemen.
Waar kunnen we u mee helpen?
Voor vragen ben ik natuurlijk altijd bereikbaar per mail of telefoon. Wij kunnen we de nieuwe WTW bijna altijd binnen twee weken plaatsen!
* Linker- of rechtermodel: als de ventilatiebuizen die vanuit de woning naar WTW lopen aan de linkerkant van de unit zitten spreken we van een linker model en voor rechts natuurlijk andersom. Voor sommige merken moet je specifiek een linker- of rechtermodel bestellen, anders kun je hem niet aansluiten op de bestaande ventilatiekanalen.
Steeds meer merken zijn geschikt voor links en rechts. Via het digitale display stel je dit in bij het inregelen, heel handig dus! Andere modellen kun je ombouwen voor een linker of rechter aansluiting.