Wat is nou echt het verschil tussen MV en WTW installatie?
Ik krijg deze vraag vaak van onze klanten. Deze vraag kan ik op 2 manieren beantwoorden: het technisch verhaal (overal online te vinden), of vanuit het oogpunt van u, de bewoner, onze klant, met betrekking op het wooncomfort en energienota.
Er is momenteel veel aandacht voor de energietransitie; we moeten isoleren en van het gas af, warmtepompen en zonnepanelen, maar ventilatie wordt vaak vergeten in dit verhaal. Er ontstaat schimmel in de badkamer (die vaak net is verbouwd) en er hangt een muffe lucht in huis. Men kan zich niet concentreren en heeft hoofdpijn (hallo te hoge CO2).
Gelukkig komt men (vaak ook op tijd hoor) dan op het idee dat de ventilatie aangepakt moet worden. Maar waar kies je dan voor?
Voor- en nadelen mechanische ventilatie
Mechanische ventilatie (MV) type C zorgt voor mechanische afzuiging van de vuile, vochtige lucht uit de woning. Hierdoor kan er via raamroosters of andere openingen verse lucht van buiten de woning instromen. In de winter is deze luchtstroom koud en onaangenaam, waardoor de raamroosters door sommige mensen gesloten worden. Hierdoor ontstaat er een ongezond binnenklimaat met een te hoge concentratie van vocht en CO2.
Dit type ventilatie zorgt dus wel voor gezonde lucht in huis, maar draagt niet bij aan een beter wooncomfort en al helemaal niet aan een lagere energierekening of filtering van fijnstof en pollen die vrij de woning in komen door alle openstaande raamroosters.
Voor- en nadelen
van een WTW installatie
Met WTW/balansventilatie of ventilatie type D zijn er geen raamroosters nodig. De afzuiging werkt op dezelfde manier als gewone MV, maar de toevoer van gezonde en zuurstofrijke lucht van buiten verloopt anders. Deze wordt door de unit zelf aangezogen van buiten en (in de winter) verwarmd en gefilterd ingeblazen. Zeg maar dag tegen koude lucht van buiten, tegen fijnstof en pollen!
Het wooncomfort stijgt enorm met een WTW/balansventilatie. Geen koude wind in huis als je net lekker op de bank zit als het buiten guur en koud is. De thermostaat kan wat lager, want de gevoelstemperatuur is hoger! De CV-ketel of warmtepomp hoeft minder hard te werken, want er wordt geen warmte introkken van de woning. Dus ook weer fijn voor de portemonnee! Alleen maar pluspunten zou je zeggen.
Aan een WTW-systeem zitten ook wat mindere punten t.o.v. een gewone mechanische ventilatie: Aanleg of vervanging is duurder en dit geldt ook voor het onderhoud van de WTW; dit is arbeidsintensiever en de filters moeten elke 6 maanden vervangen worden.
Terugverdientijd
WTW installatie
Bij het uitleggen van al deze verschillen krijg ik ook vaak de vraag, wat is de terugverdientijd van een WTW? Hoeveel gas kan ik besparen per jaar? Eerlijk gezegd kan ik die vraag niet direct beantwoorden met een getal in jaren of euro’s. Het ligt aan diverse factoren!
Wat is de luchtdichtheid van de woning?(We kunnen dit testen met een VQ10 meting.)
Is er goed geïsoleerd? (We kunnen een warmteverliesberekening laten maken.)
Hoeveel mensen wonen er, hoe hoog staat de thermostaat? 18 graden of 22 graden, maakt echt een groot verschil! Wordt er veel gedoucht? Vijf man elke dag 10 min is een groot verschil met twee personen die vlug 5 min afspoelen.
Gezondheid en comfort vs. euro’s
Maar draait het om de getallen en de terugverdien tijd? Zou gezondheid en een fijn wooncomfort niet van groter belang zijn in dit geheel?
Vragen? Wij staan voor u klaar!
Lints ventilatie is specialist in het vervangen, instellen en onderhouden van mechanische ventilatie. Heeft u vragen over het geluidsniveau van uw ventilatie? Neem dan contact op met ons. Dit kan telefonisch (078-2205008), u kunt online direct een afspraak maken of ons een bericht sturen.