Lints Ventilatie - ventilatiespecialist Drechtsteden
Lints Ventilatie - ventilatiespecialist Drechtsteden

Wat doen de filters in mijn WTW voor mij?

Het regelmatig controleren en elke 6 maanden vervangen van uw WTW filters heeft meerdere voordelen.

  • Stof, bacteriën en schimmels komen minder voor in huis en het binnenklimaat verbetert.
  • Uw WTW installatie verbruikt minder energie.
  • De warmteterugwinning blijft optimaal.
  • Het WTW systeem gaat langer mee.
  • Minder last van astmatische klachten in huis.
Ventilatiesysteem - Lints ventilatie - Logo-streepjes
Lints Ventilatie - ventilatiespecialist Drechtsteden

Bescherming tegen Fijnstof

Er is alle reden om groot alarm te slaan over fijnstof. Volgens de WHO leven negen op de tien mensen in de wereld in gebieden met te hoge concentraties fijnstof en leidt dat per jaar tot zo’n 7 miljoen doden wereldwijd. Fijnstof vergroot het risico op longontsteking, longkanker, ernstige longziekten, hersenbloedingen en hart- en vaatziekten. Een kwart van de hartdoden en bijna een derde van de longkankerdoden kan worden toegerekend aan fijnstof. Daarnaast beïnvloedt het de kwaliteit van leven van velen – er is een duidelijk verband tussen fijnstof en astma-aanvallen, benauwdheid en hoesten.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) schat het aantal mensen dat in Nederland vroegtijdig sterft aan de gevolgen van luchtvervuiling op 7.000 tot 12.000 per jaar. Volgens longartsen verkort fijnstof het leven van Nederlanders met 13 maanden. Vooral patiënten met astma en andere longziekten zijn kwetsbaar, maar ook mensen met hart- en vaatziekten. Bij erg hoge concentraties fijnstof in de lucht vormen ook jonge kinderen, ouderen, mensen met suikerziekte, sporters en mensen die buiten zwaar werk doen risicogroepen.

 

Fijnstoffilters F7

In 2018 is de de nieuwe filternorm ISO16890 ingegaan. hierdoor vervanger de benaming van de filterklassen

  • ISO Coarse – percentage van grof stof dat wordt tegengehouden door de filter
  • ISO ePM1 – percentage van fijnstof ( < 1 µm ) dat de filter tegenhoudt
  • ISO ePM2,5 – percentage van fijnstof ( < 2,5 µm ) dat de filter tegenhoudt
  • ISO ePM10 – percentage van fijnstof ( < 10 µm ) dat de filter tegenhoudt 

In plaats van een filter te categoriseren onder een bepaalde filterklasse, wordt voortaan gedetailleerd aangegeven hoeveel procent van welke stofdeeltjes door de filter worden tegengehouden. Dat betekent dat er geen vaste benamingen meer worden gebruikt, maar dat iedere klasse wordt voorzien van een bepaald percentage. Scoort een filter op een bepaalde ePM minimaal 50%, dan kan de bijbehorende benaming worden gebruikt om aan te duiden onder welke ‘filterklasse’ deze filter valt. 

 

Wat betekent dit in de praktijk?!

De kwaliteit en filterklasse van een filter is niet altijd even duidelijk, en vaak wordt er nog de oude EN779 norm gebruikt. Daarom hebben wij hier een overzicht van de verschillende filterklassen en de typische waardes voor zo’n filter in de nieuwe IS16890 norm. Let op: dit is een indicatie en kan per merk verschillen

FilterklasseISO COARSEISO ePM10ISO ePM2,5ISO ePM1
G3> 80 %
G4> 90 %
M5> 95 %> 50 %
M6> 95 %> 60 %50 – 65 %
F7> 95 %> 85 %65 – 80 %50 – 65 %
F8> 95 %> 90 %> 80 %65 – 80 %
F9> 95 %> 95 %> 95 %> 80%
 

Service op maat, dat is waar Lints Ventilatie voor staat!

Wilt u meer informatie over onderhoudscontracten of filterservice van Lints Ventilatie? Geef dan het merk en type van uw WTW-unit aan ons door. Op basis van die gegevens kunnen wij een passend servicevoorstel voor u uitwerken.
Neem voor meer informatie contact met ons op.

filterservice wtw-unit

Ventilatie advies op maat

Elke woning en ventilatiesysteem is anders. Daarom hebben wij diverse merken en type ventilatiesystemen in ons assortiment. Wij denken natuurlijk graag met u mee over wat het beste is in uw situatie, zodat ook u kan genieten van gezonde lucht in uw woning.