Ventilatie draagt bij aan een goede gezondheid
Ventilatie draagt bij aan een goede gezondheid

Wat is balansventilatie?

Een balansventilatiesysteem is een vorm van mechanische ventilatie en voert evenveel lucht aan als af en heeft meestal een warmteterugwin-unit (wtw). Hoe werkt dit en wat zijn de voordelen en  aandachtspunten van dit systeem? Dat leggen we u graag uit!

Ventilatiesysteem - Lints ventilatie - Logo-streepjes

Balansventilatiesysteem

Bij een balansventilatiesysteem voert een continu draaiende ventilatiemotor vervuilde lucht af via luchtkanalen en ventielen. Met een regelknop bepaalt u de hoeveelheid lucht die het systeem afzuigt. De aanvoer van frisse lucht gebeurt via ventielen in alle ruimten in uw huis.
Balansventilatie gebruikt de warmte uit de afgevoerde lucht om de verse lucht van buiten op te warmen. Hiervoor is een warmteterugwin unit (wtw) nodig. Dit is interessant want hiermee kunt u ongeveer 250m3 gas per jaar besparen.
Met een balansventilatiesysteem behoudt u ongeveer 80 tot 90 % van de warmte die anders uw huis zou verlaten.

Balansventilatie aanleggen in een bestaand huis

Een balans ventilatiesysteem installeren in een bestaand huis is niet altijd haalbaar; er moeten dan door het hele huis kanalen aangelegd worden, zowel voor de toevoer als voor de afvoer. Bij een grote renovatie van de gehele woning is het vaak wel mogelijk.
Wij kijken graag met u mee naar de mogelijkheden.

De voordelen van balansventilatie

  • Energiezuinig (er kan 80-90% van de warmte worden teruggewonnen).
  • Alle verblijfruimtes worden even goed geventileerd.
  • De hoeveelheid verse lucht kan nauwkeurig worden ingesteld d.m.v. een regelknop.
  • In combinatie met warmteterugwinning (WTW) heeft u geen last meer van koude luchtstromen.
  • Goede luchtkwaliteit (de inkomende lucht wordt gefilterd waarbij (pollen)filters geïnstalleerd kunnen worden). 
filterservice wtw-unit

Hier moet op gelet worden bij een balansventilatiesysteem

  • Na het douchen zet u niet het raam open, maar zet u het balansventilatiesysteem in de hoogste stand. Dit scheelt warmte waardoor er ook minder schimmeld ontstaat.
  • De was aan het drogen, aan het koken of heeft u veel bezoek? Zet ook dan het systeem in de hoogste stand.
  • In de ventilatiebox zitten filters die ieder half jaar schoon gemaakt moeten worden. Ook moeten deze filters jaarlijks vervangen worden, Lints Ventilatie biedt hiervoor ook een filterservice.
  • Ook de ventielen moeten een paar keer per jaar schoongemaakt worden d.m.v. de stofzuiger een een vochtige doek. Plaats deze op dezelfde plaats en met dezelfde instelling weer terug.
  • Éen keer in de twee jaar moet de ventilatiebox schoongemaakt worden door een ventilatiespecialist. De kanalen moeten een keer in de acht jaar schoongemaakt worden.
  • Vraaggestuurd ventileren kan ook met een balansventilatiesysteem. Hiervoor worden er sensoren bijgeplaatst die er voor zorgen dat er automatisch de juiste hoeveelheid verse lucht binnen komt.
  • Gaan de sirenes af en moet u ramen en deuren gesloten houden? Trek dan de stekker van het ventilatiesysteem uit het stopcontact.
  • Ook decentrale balansventilatie met warmteterugwinning is mogelijk. Iedere ruimte wordt dan apart geventileerd door een ventilatie-unit. Wij kijken graag met u mee naar de mogelijkheden.
  • Er zijn veel systemen met een bypass; deze zorgt er voor dat warme inkomende zomerlucht niet langs de warmtewisselaar stroomt.
  • Een afzuigkap met motor  kan niet worden aangesloten op de mechanische ventilatie. Een motorloze afzuigkap kan hier wel op aangesloten worden, maar het systeem raakt hierdoor wel sneller vuil.
  • Een extra bijkomend voordeel is dat u minder last heeft van buitengeluiden doordat ramen en roosters gesloten kunnen blijven.

Ventilatie advies op maat

Elke woning en ventilatiesysteem is anders. Daarom hebben wij diverse merken en type ventilatiesystemen in ons assortiment. Wij denken graag met u mee over wat het beste is in uw situatie, zodat ook u kunt genieten van gezonde lucht in uw woning.