schimmel in huis
schimmel in huis verwijderen

Ventileren als antwoord op vocht en schimmel in huis

Uit recent onderzoek van diverse instanties, waaronder TNO en RIVM, blijkt dat het met name in het lagere segment koop- en huurwoningen bijzonder slecht gesteld is met het binnenklimaat. Deze categorie mensen kan de hoge gasprijs niet betalen en daardoor hebben kou en vocht vrij spel in de vaak slecht geïsoleerde en niet of nauwelijks geventileerde woonvertrekken.

Ventilatiesysteem - Lints ventilatie - Logo-streepjes

Houd vocht buiten de deur

De hoge inflatie en forse energiekosten hebben veel invloed op het wooncomfort en de gezondheid van een aanzienlijke groep mensen die in ons land woonachtig zijn. De verwarming is vanwege het dure aardgas al vrijwel uitgeschakeld en om koude tocht te voorkomen zijn ook nog eens alle roosters voor natuurlijke ventilatie dicht gezet.
Een koud huis zonder voldoende ventilatie is een plaats waar vocht en schimmel ongestoord hun gang kunnen gaan. Het vocht bestaat uit condens op de ramen, stoom die vrijkomt tijdens koken, douchen, wasgoed dat binnen hangt te drogen en van de adem die wij uitblazen. Onder normale omstandigheden wordt dat vocht geëlimineerd door enerzijds een behaaglijke binnentemperatuur en anderzijds een goed functionerend ventilatiesysteem. Niet stoken en niet ventileren is immers een ongezond leefklimaat creëren.

Minder verwarmen vraagt om meer ventileren

Het probleem benoemen is één, maar bij Lints Ventilatie denken we liever meteen in oplossingen. Het begin van de oplossing is dat we eerst gaan onderzoeken of er in de woning reeds een mechanisch ventilatiesysteem aanwezig is en of dat systeem in staat is om te doen waar hij voor bedoeld is. Verstopte filters, vervuilde ventilatiekanalen en slecht functionerende doorlaatventielen zijn in huizen waar vocht en schimmel optreedt vaak de boosdoeners.
Nu de kachel bij veel Nederlanders noodgedwongen een flink stuk minder hard brand is een gebrekkige ventilatie helemaal funest. Optrekkend vocht zorgt niet alleen voor schimmelvorming en schade aan wanden, plafonds en het interieur, het is ook nog eens slecht voor de gezondheid. Denk aan luchtweginfecties, verkoudheid en pijn aan spieren en gewrichten. Bovendien haalt optrekkend vocht ook de toch al lage temperatuur in de woning nog eens extra omlaag.
Voldoende circulatie van schone en droge lucht via het ventilatiesysteem neemt al een flink deel van het probleem weg.

Voorkom verkeerde zuinigheid

Heeft u last van vocht of schimmelvorming in uw huis? Neem dan contact met ons op voor een inspectie van de ventilatie in uw woning. De kans is groot dat onze ventilatiespecialisten het euvel snel hebben gevonden. Meestal is het een kwestie van achterstallig onderhoud, slijtage of verkeerd gebruik van de bediening.

Lints Ventilatie zoekt het graag voor u uit en naast installatie, service en onderhoud geven wij u ook graag een deskundig advies over woningventilatie. Bedenk dat besparen op ventilatie nooit een goede optie is. Wij leggen u graag uit hoe u door slim ventileren zelfs aanzienlijk op uw energierekening kunt besparen.
Neem voor meer informatie contact met ons op!

schimmel in huis verwijderen

Ventilatie advies op maat

Elke woning en ventilatiesysteem is anders. Daarom hebben wij diverse merken en type ventilatiesystemen in ons assortiment. Wij denken natuurlijk graag met u mee over wat het beste is in uw situatie, zodat ook u kan genieten van gezonde lucht in uw woning.