Afzuigkap op mechanische ventilatie
Afzuigkap op mechanische ventilatie

Ventilatie­systeem is iets anders dan afzuigsysteem

Bij een mechanisch ventilatiesysteem wordt de vieze lucht uit een woning via afvoerkanalen naar buiten toe afgezogen. Dit is echter totaal iets anders dan wat een afzuigkap in de keuken doet. Het antwoord op de vraag of een afzuigkap op een mechanisch ventilatiesysteem kan worden aangesloten is dus nee.

Ventilatiesysteem - Lints ventilatie - Logo-streepjes

Ventilatielucht is totaal anders dan keukenwalm

Bij een ventilatiesysteem draait het – in tegenstelling tot een afzuigsysteem in de keuken – om het aanvoeren van schone gefilterde lucht van buiten en het afzuigen van lichtvervuilde droge lucht van binnen naar buiten. De vervuilde lucht bevat bijvoorbeeld de zuurstofarme en koolzuurrijke lucht die wij uitademen, stoom die vrijkomt bij het douchen of koken, vieze luchtjes uit de toiletruimte en fijnstof dat overal rond dwarrelt. Dit is overwegend droge lucht die dus slechts minimaal zijn sporen achterlaat in de afvoerkanalen en die zich prima laat filteren voor het naar buiten toe wordt afgevoerd.

Appels met peren
vergelijken

Bij een afzuigkap in de keuken werkt dat toch echt wel even iets anders. Een krachtige ventilator, aangedreven door een elektromotor zuigt de vieze en vettige lucht die vrijkomt tijdens het koken direct de wasemkap in. Daar wordt de lucht weliswaar gefilterd maar door de korte weg die de afgevoerde lucht aflegt en de hoge concentratie vuil en vet, zet dit zich veel meer af op de binnenzijde van de afzuigkap, de afvoerslang en het afvoerrooster op het dak of tegen de zijgevel. Als je na pak ‘m beet vijf jaar binnenin een mechanisch ventilatiesysteem kijkt en je vergelijkt dat met het inwendige gedeelte van een afzuigkap, dan zie je een wereld van verschil. Het is appels met peren vergelijken.

Afzuigkap moet harder werken op één vaste plaats

Hiermee is een passend antwoord gegeven op de vraag of je een afzuigkap aan kunt sluiten op een mechanisch ventilatiesysteem. Maar daarmee is niet gezegd dat er voor een mechanisch ventilatiesysteem geen schone taak is weggelegd in de keuken. Juist omdat er in de keuken en in mindere mate ook in de toilet en badkamer, sprake is van een hogere concentratie afvalstoffen in de lucht, worden er vanuit het Bouwbesluit minimale capaciteitseisen aan de ventilatie per ruimte gesteld. Voor een keuken is dat bijvoorbeeld minimaal 75 m3/uur. Dus per uur moet er via mechanische ventilatie in ieder geval 75 kubieke meter schone lucht de keuken ingeblazen worden en in diezelfde tijdspanne moet er dus ook weer minimaal 75 kubieke meter vervuilde lucht naar buiten toe worden afgezogen. Dat is best een stevige hoeveelheid, maar zet je dat af tegen de gemiddelde capaciteit van een afzuigkap (300 m3/uur) dan zie je dat je het een echt niet met het ander kan vergelijken.

bouwbesluit ventilatie

Ventilatiesysteem profiteert van goed functionerende afzuigkap

Toch is een goed functionerend afzuigsysteem essentieel voor het functioneren van een mechanisch ventilatiesysteem. Wordt de vieze lucht tijdens het koken, bakken en braden niet of niet goed afgezogen, dan zal een deel daarvan hoe dan ook in het ventilatiesysteem terechtkomen. Dit vergt extra onderhoud. Denk aan het eerder en veel regelmatiger reinigen of vervangen van de filters en het reinigen van de ventilatiekanalen en de ventilatieroosters.
Ook kan een slecht werkende afzuigkap van invloed zijn op de levensduur van de ventilatiebox. De inwendige onderdelen, zoals ventilatoren, kleppen en ventielen, slijten door het verplaatsen van sterk vervuilde lucht namelijk aanzienlijk sneller dan wanneer er niet of nauwelijks vettige keukenwalm via de ventilatiekanalen wordt afgezogen.
Zo zie je maar weer dat elke installatie zijn eigen functie heeft en op zijn eigen manier bijdraagt aan ons wooncomfort en woongenot.

Meer weten over mechanische ventilatie? Neem contact met ons op.

Ventilatie advies op maat

Elke woning en ventilatiesysteem is anders. Daarom hebben wij diverse merken en type ventilatiesystemen in ons assortiment. Wij denken natuurlijk graag met u mee over wat het beste is in uw situatie, zodat ook u kan genieten van gezonde lucht in uw woning.