stille mechanische ventilatie
stille mechanische ventilatie

Stille mechanische ventilatie

Veel mensen vragen ons wat de stilste ventilatie is. Om hier goed antwoord op te kunnen geven is het belangrijk om te weten dat er twee soorten geluid zijn waar je rekening mee moet houden namelijk:

– het uitstralingsgeluid van de motor bij de mechanische ventilatie unit zelf,
– het geluid van luchtverplaatsing bij de ventilatiepunten.

stille mechanische ventilatie

De stilste mechanische ventilatie unit

Welke mechanische ventilatie unit is het stilste? Het uitstralingsgeluid bij de motor van de mechanische unit zelf verschilt per merk. Hierbij is er ook een verschil tussen het geluid op laag vermogen en hoog vermogen.
Om het voor u makkelijk te maken hebben wij in de onderstaande tabel een overzicht gemaakt van het geluidsniveau van de diverse merken op verschillend vermogen. Deze informatie is direct overgenomen uit de technische informatie van de fabrikant.

Itho Cve-S EcoItho Optima insideZehnder comfofan silentDuobox silentOrcon MVS 15Vent-axia multihome
Geluid laagstand 100PA en 150m3/h40Db40Db38Db35Db37Db-
Geluid hoogstand 100Pa en 350m3/h55Db55Db54Db47Db54Db-
Geluid bij maximaal vermogen*55Db59Db61Db75Db55Db51Db

* Let op: deze vergelijking is niet evenredig omdat elke unit een ander maximaal vermogen heeft.

Deze waardes gelden voor een nieuwe unit die op de juiste wijze is gemonteerd. Een verkeerde ondergrond kan meer resonantie veroorzaken. Onjuiste montage, kanalen en instellingen kunnen ook zorgen voor een hoger geluidsniveau.

Wat kan ik doen om mijn mechanische ventilatie stiller te maken?

Het geluid ter hoogte van de ventilatieopeningen kan overlast veroorzaken als het systeem niet juist is ingeregeld. Denk hierbij aan een leeglopende ballon waarvan je het tuitje dichttrekt; dit veroorzaakt een hoge fluittoon. Als het vermogen van de mechanische ventilatie te hoog is ingesteld en de kanalen te smal zijn of de ventielen te dicht staan kan dit geluidsproblemen veroorzaken.
Dit kunnen we op lossen door het systeem juist in te regelen. Elke ruimte heeft andere eisen met betrekking tot de ventilatiecapaciteit. Hier houden wij rekening mee bij het instellen van het vermogen van de ventilatie unit en het instellen van het ventilatieventiel. De capaciteit wordt gemeten met behulp van een anemometer.

Meer geluid
door vuilophoping

Ook het reinigen van het ventilatiekanaal en motor mag niet vergeten worden. Door vuilophoping in de kanalen en in de motor kan het systeem meer geluid veroorzaken.

Wij adviseren elke 4 jaar groot onderhoud, inclusief kanalen reinigen en elke 2 jaar klein onderhoud aan uw ventilatiesysteem. Dit zorgt ervoor dat uw ventilatie langer mee gaat en u voorkomt gebreken.

Oude ventilatie vs. nieuwe ventilatie

Een oude en of slecht onderhouden mechanische ventilatie kan ook geluidsklachten geven. Door vuilophoping in de motor en/of versleten lagers kan het systeem meer geluid maken dan zou mogen. In dit geval is onderhoud of misschien zelfs vervanging nodig voor een nieuwe stille en energiezuinige ventilatie unit.

Bij vervangen van de mechanische ventilatie komt meer kijken dan alleen de unit er afhalen en een nieuwe unit er opzetten. Lints Ventilatie houdt rekening met het volgende:

– montage en aansluiting met de juiste materialen,
– juiste instellingscapaciteit voor de woning,
– juiste instelling van de ventilatieventielen in elke ruimte volgens de eisen van het bouwbesluit,
– bij elke vervanging reinigen we de ventilatiekanalen.

stiltste mechanische ventilatie

Vragen? Wij staan voor u klaar!

Lints ventilatie is specialist in het vervangen, instellen en onderhouden van mechanische ventilatie. Heeft u vragen over het geluidsniveau van uw ventilatie? Neem dan contact op met ons. Dit kan telefonisch (078-2205008), u kunt online direct een afspraak maken of ons een bericht sturen.

Elke woning en ventilatiesysteem is anders. Daarom hebben wij diverse merken en type ventilatiesystemen in ons assortiment. Wij denken natuurlijk graag met u mee over wat het beste is in uw situatie, zodat ook u kunt genieten van gezonde lucht in uw woning.