Wat is vraaggestuurde ventilatie?

Wat is vraaggestuurde ventilatie?

Bij vraaggestuurde ventilatie wordt er alleen geventileerd in uw woning als de luchtkwaliteit onvoldoende is.

In uw woning of in ventilatiebox worden sensoren geplaatst die continue de CO2 en luchtvochtigheid meten. 

Indien de relatieve luchtvochtigheid te hoog wordt, zal de mechanische ventilatie automatisch naar een hogere stand schakelen. Er wordt meer lucht uit de woning gezogen en er komt meer nieuwe lucht van buiten de woning binnen dmv raamroosters of andere openingen.

Ook als het CO2 gehalte in uw woning stijgt, wordt de ventilatie automatisch verhoogd.

 

Waarom Vraaggestuurde Ventilatie?

Vraaggestuurde ventilatie helpt u om energie te besparen!

De ventilatie wordt alleen ingeschakeld op het moment dat het echt nodig is, waardoor u minder stroom gebruikt. Bovendien verliest u hierdoor minder warmte en heeft u minder stookkosten.

De ventilatie zorgt er ook voor dat het nooit te vochtig is in uw woning. Vochtige lucht laat zich lastiger verwarmen dus ook hierdoor bespaard u op uw stookkosten.

Vraaggestuurde Ventilatie draagt bij aan een gezond BinnenKlimaat, het voorkomt hoofdpijn door een te hoge CO2 in uw woning en voorkomt schimmelvorming in uw badkamer.

 

vochtsensor ventilatie

Lints ventilatie

Elke woning en ventilatiesysteem is anders. Daarom hebben wij diverse merken en type ventilatiesystemen in ons assortiment. Wij denken natuurlijk graag met u mee over wat het beste is in uw situatie, zodat ook u kan genieten van gezonde lucht in uw woning.

.

Hoe werkt vraaggestuurde Ventilatie?

Vraaggestuurde ventilatie werkt door middel van sensoren in uw woning of in de ventilatiebox. Deze sensoren meten de relatieve luchtvochtigheid (RV) en het CO2 niveau in uw Woning:

Het CO2-niveau in uw woning wordt gemeten in Parts per Million (ppm). In de buitenlucht is een CO2-niveau van 350-450 ppm gebruikelijk. In een goed geventileerd vertrek zal het CO2-niveau maximaal tussen de 800-1000 ppm blijven. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft 1000 ppm als bovengrens gesteld. Wettelijk gezien mag de CO2-concentratie bij scholen niet boven 1200 ppm uitkomen (Bouwbesluit, Ventilatierichtlijn NEN 1089).

 Indien de grenswaardes in uw woning boven de 1000 ppm komt zal het ventilatiesysteem overschakelen naar een hogere stand, totdat het CO2 niveau weer onder deze grenswaarde komt

Lints Ventilatie - ventilatiespecialist Drechtsteden

 

De Relatie luchtvochtigheid wordt gemeten in %, wanneer u gaat douchen stijgt  de luchtvochtigheid in uw badkamer. De sensor neemt deze stijging waar en schakelt het systeem naar een hoger ventilatieniveau.

In de praktijk is dit super handig! In veel bestaande woningen zit er nog een driestandenschakelaar in de keuken. Vaak wordt de ventilatie vergeten bij het gebruik van de badkamer, waardoor er schimmel ontstaat. Met de vochtsensor behoord dit tot het verleden!

 

Onderstaande foto: boxsensoren tbc DucoBox Silent

 

Lints Ventilatie - ventilatiespecialist Drechtsteden

Voor meer informatie kunt u ons een berichtje sturen via onze contact pagina op mailen naar info@lintsventilatie.nl

Stille mechanische ventilatie

Welke mechanische ventilatie unit is het stilste? Het uitstralingsgeluid bij de motor van de mechanische unit zelf verschilt bij diverse merken. Hierbij is er ook een verschil tussen het geluid op laag vermogen en hoog vermogen.

Lees verder »

VvE onderhoud ventilatie – Rotterdam

Bij het zoeken naar een gespecialiseerd bedrijf uit de regio Dordrecht dat hem zou kunnen helpen met advies, levering en installatie van een warmteterugwinningsinstallatie kwam Robert bij Lints Ventilatie uit.

Lees verder »