wat is een enthalpiewisselaar
wat is een enthalpiewisselaar

Wat is een enthalpie­wisselaar?

Bij het renoveren en verduurzamen van huizen en appartementen wordt steeds vaker gekozen voor een geavanceerd ventilatiesysteem dat is voorzien van een enthalpiewisselaar. Zo’n systeem is de overtreffende trap waar het gaat om terugwinning van warmte, koelte en vocht. Lints Ventilatie biedt als dealer van de topmerken Zehnder en Brink een aantal systemen waarbij deze technologie is toegepast. Wij leggen u graag uit hoe een enthalpiewisselaar werkt en wat de voordelen zijn.

Ventilatiesysteem - Lints ventilatie - Logo-streepjes

Altijd de perfecte luchtkwaliteit in huis met een WTW met enthalpiewisselaar

Een enthalpiewisselaar is feitelijk een ‘gewone’ warmtewisselaar waar warmte of koelte aan de ventilatielucht wordt toegevoegd, maar dan voorzien van een gepatenteerd membraamsysteem dat het hele jaar door zorgt voor een perfecte vochtregulering.
In de winter wordt vocht in de vorm van waterdamp overgedragen aan de verse toevoerlucht. Hierdoor kan een nóg gelijkmatiger binnenklimaat op het gebied van warmte en vocht worden gerealiseerd.
In de zomer wordt vocht uit de buitenlucht overgedragen aan de afvoerlucht.
Naast direct voelbaar comfort is hierdoor minder energie nodig om de lucht met bijvoorbeeld airconditioning in temperatuur te verlagen. Omdat er geen condensatie ontstaat, is er geen sifon nodig.

enthalpiewisselaar schema

Een enthalpiewisselaar zorgt dus voor zowel warmteterugwinning als vochtterugwinning zonder dat er geur, gassen en andere verontreinigingen in de toevoerluchtstroom worden overgedragen.

Wat zijn de voordelen van een enthalpiewisselaar?

Met een enthalpiewisselaar wordt afscheid genomen van een veel te droge of juist veel te vochtige lucht in huis. De uitwisseling van thermische en condensatiewarmte zorgt tijdens alle jaargetijden voor een perfect binnenklimaat en optimaal wooncomfort. Dat geldt dus ook bij zeer vochtige badkamers en bij extreme buitenomstandigheden.
Het thermisch rendement kan oplopen tot 80%. De ventilatie met automatische balansverwarming en vochtregulering is een weldaad voor iedereen die zich in huis bevindt, maar toch zeker voor mensen met gevoelige luchtwegen of chronische spier- en gewrichtspijn. Die zijn extra gebaat bij voldoende frisse lucht, een aangename en constante temperatuur en afgemeten luchtvochtigheidspercentage.

WTW’s met enthalpiewisselaars van Zehnder of Brink

Zehnder heeft met de Comfort Q-serie een aantal WTW-units die voorzien zijn van een enthalpiewisselaar. Deze modellen zijn stuk voor stuk heel energiezuinig, stil en onderhoudsvriendelijk. Dat geldt eveneens voor de Brink Flair 300/400.
Lints Ventilatie is dealer van beide merken en dus hét adres voor advies, levering, montage, onderhoud en service van enthalpiewisselaars van Zehnder en Brink.

Enthalpiewisselaar vraagt
weinig onderhoud

De enthalpiewisselaar is op een snelle en eenvoudige wijze uit de warmteterugwinningunit te verwijderen. Het membraan en overige delen van de enthalpiewisselaar zijn met schoon leidingwater en zonder speciaal gereedschap gemakkelijk te onderhouden. De optimale werking van de wisselaar blijft hierdoor gegarandeerd.

Ook voor een Enthalpiewisselaar gaat u naar Lints Ventilatie

Wilt u meer informatie over WTW-installaties met een enthalpiewisselaar of ontvangt u graag een passende offerte voor het vervangen, onderhouden of repareren van een enthalpiewisselaar in uw woning of appartement? Neem dan contact met ons op.

Ventilatie advies op maat

Elke woning en ventilatiesysteem is anders. Daarom hebben wij diverse merken en type ventilatiesystemen in ons assortiment. Wij denken natuurlijk graag met u mee over wat het beste is in uw situatie, zodat ook u kan genieten van gezonde lucht in uw woning.