10 redenen waarom ventilatie zo belangrijk is!

We weten allemaal wel dat het belangrijk is om te ventileren. Maar waarom eigenlijk precies? En is dagelijks de ramen even openzetten genoeg of is er meer nodig?

Allereerst wil ik het verschil tussen luchten en ventileren uitleggen We luchten veel, maar we ventileren te weinig. Dit zijn namelijk twee verschillende dingen. Luchten betekent dat je ramen of deuren openzet, zodat vrijwel alle lucht in de ruimte wordt ververst. Je merkt meteen dat er lekker schone lucht binnenkomt, maar zodra je de ramen en deuren weer sluit, neemt dit effect heel snel af. En aangezien we de ramen en deuren maar een klein deel van de dag openhouden, zeker in de winter, betekent dit dat er het grootste deel van de dag geen schone lucht binnenkomt.Bij ventileren zorg je ervoor dat de lucht in huis constant, dus 24 uur per dag, wordt ververst.

Maar waarom wil je dan elke minuut van de dag frisse verse lucht in je woning?!

1: Onze huizen zijn steeds beter geïsoleerd

De isolatie van onze huizen wordt steeds beter. Dit is natuurlijk ontzettend fijn voor ons comfort, onze energierekening en het milieu, maar het heeft ook een keerzijde. In goed geïsoleerde woningen zijn geen kiertjes en gaatjes waar frisse lucht binnen kan komen. Hierdoor stijgt het vocht, fijnstof en CO2 gehalte in uw woning. Hierdoor kunnen gezondsheidklachten ontstaan, maar ook schimmel.

2: Ventileren is belangrijk voor je gezondheid

Schone lucht in huis voelt niet alleen fijner, het is ook vele malen gezonder. Als je niet goed ventileert, stijgt namelijk het risico dat jij of je kinderen te maken krijgen met allergieën, irritatie van de slijmvliezen of luchtwegproblemen. Daarnaast kan een gebrek aan ventilatie ook zorgen voor vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen.

3: Vocht afvoeren

Wist je dat we ontzettend veel vocht produceren? In een gemiddeld gezin is dit gemakkelijk 10 à 15 liter per dag. Alleen al door onze ademhaling komt er constant vocht in de lucht terecht. Daarnaast produceren we ook veel vocht tijdens het koken, douchen, baden en het drogen van de was. Ook huisdieren en planten zorgen voor extra vocht in de lucht. Al dit vocht moet natuurlijk ergens naartoe.bij onvoldoende ventilatie ontstaan er condens en schimmel is de woning

4: Een gebrekkige ventilatie werkt schimmelvorming in de hand

Niet goed ventileren kan dus voor een te vochtige lucht en condens zorgen. Dit werkt schimmelvorming enorm in de hand. Je kan hierdoor last krijgen van schimmel op je muren, plafonds, houten raamkozijnen, houten meubels en zelfs op textiel. Bijvoorbeeld op de achterkant van je bank of in je kleding. Schimmel in huis levert je niet alleen extra schoonmaakwerk op, het kan ook schadelijk zijn voor je gezondheid.

5: Hang je was bij voorkeur buiten te drogen

Het beste kun je de was buiten te drogen hangen. De luchtvochtigheid in huis tijdens het drogen gaat namelijk omhoog als je binnen ophangt. Het vocht moet ergens heen. Het gevolg is dat je condens krijgt op de ramen, wat uiteindelijk zorgt voor schimmel in huis. Te veel aan vocht in huis is niet goed voor de luchtwegen. Zeker als je al luchtwegaandoeningen hebt kan het teveel aan vocht voor chronische klachten zorgen. Als het droog weer is, kun je dus het beste de was buiten drogen. Ook in de winter, als het niet vriest. Ben je genoodzaakt om de was binnen te drogen, dan moet je zorgen dat je goed lucht en ventileert.

Lints ventilatie

Elke woning en ventilatiesysteem is anders. Daarom hebben wij diverse merken en type ventilatiesystemen in ons assortiment. Wij denken natuurlijk graag met u mee over wat het beste is in uw situatie, zodat ook u kan genieten van gezonde lucht in uw woning.

6: Schadelijke stoffen in de lucht

We horen veel over luchtvervuiling. Bijvoorbeeld door fabrieken en uitlaatgassen van auto’s. Maar wist je dat er binnenshuis ook veel schadelijke stoffen in de lucht terechtkomen? De luchtvervuiling binnenshuis kan de vervuiling van de buitenlucht zelfs gemakkelijk overtreffen. Aangezien we het grootste deel van onze tijd binnen doorbrengen, verdient dit zeker onze aandacht. De schadelijke stoffen komen binnenshuis in de lucht terecht door schoonmaakmiddelen, geurproducten, verf, woontextiel en meubilair. Ook tijdens bakken en braden kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen. Roken hoort uiteraard ook in het rijtje van luchtvervuilers thuis.

7: Ventileer altijd

Het is belangrijk om zo veel mogelijk te ventileren, het liefst altijd. Zet het een mechanisch ventilatiesysteem altijd aan. Even de ramen open om te luchten is prima. Maar het ventileren is belangrijk om oude lucht uit huis te krijgen.

8: Houd huisstofmijten op afstand

De huisstofmijt houdt van een warme en vochtige omgeving. Een slechte ventilatie is daarom ideaal voor hen. Deze kleine beestjes kunnen vervelende allergische reacties veroorzaken. Zorg er daarom voor dat je geen ideaal leefklimaat voor hen creëert door goed te ventileren

9: Schone en frisse geur in huis

Als laatste, maar zeker niet onbelangrijk: een goede ventilatie zorgt ervoor dat het schoner en frisser ruikt in je huis. Geen muffe geur meer in je slaapkamer als je ’s ochtends wakker wordt en geen kamers waarin je duidelijk ruikt wat voor huisdier je rond hebt lopen. In een huis dat goed geventileerd wordt, heb je geen schoonmaakmiddelen met synthetische geurtjes en luchtverfrissers nodig.

10. Ventileer ook bij koud weer

Het is ook belangrijk om zo vaak mogelijk te ventileren. Ook als het koud is buiten. Het oude vocht moet uit huis. Wist dat je vochtige minder snel opwarmt? Door het te veel aan vocht uit huis te krijgen wordt de lucht droger. Het droge lucht warmt sneller op. Dus ventileer ook tijdens de koude periodes om je huis sneller en dus iets energiezuiniger te verwarmen. Je kunt met een hygrometer de luchtvochtigheid in huis controleren. Een ideale luchtvochtigheidsbalans zit tussen de 40% en 60%.