Wat is balans ventilatie?

Wat is balans ventilatie?

Balansventilatie is een vorm van mechanische ventilatie. Een balansventilatiesysteem voert evenveel lucht aan als af en heeft meestal een warmteterugwin-unit (wtw). Hoe werkt balansventilatie, wat kost het en wat zijn aandachtspunten als je dit systeem hebt? 

Bij balansventilatie voert een continu draaiende ventilatiemotor vervuilde lucht af via luchtkanalen en ventielen. Met een regelknop bepaal je de hoeveelheid lucht die het systeem afzuigt. De aanvoer van frisse lucht gebeurt via ventielen in alle verblijfruimten in huis. Een balansventilatiesysteem gebruikt de warmte uit de afgevoerde lucht om de verse lucht van buiten op te warmen. Hiervoor is een warmteterugwin unit (wtw) nodig. Hiermee kun je ongeveer 250 kuub gas per jaar besparen. Met een balansventilatiesysteem behoud je ongeveer 80 tot 90 % van de warmte die anders de woning zou verlaten.

Een balans ventilatiesysteem installeren in een bestaand huis is niet altijd haalbaar; je moet dan door het hele huis kanalen aanleggen, zowel voor de toevoer als voor de afvoer. Bij een grote renovatie van de gehele woning is het vaak wel mogelijk. wij kijken graag met u mee naar de mogelijkheden.

Lints ventilatie

Elke woning en ventilatiesysteem is anders. Daarom hebben wij diverse merken en type ventilatiesystemen in ons assortiment. Wij denken natuurlijk graag met u mee over wat het beste is in uw situatie, zodat ook u kan genieten van gezonde lucht in uw woning.

Aandachtspunten balansventilatie 

 • Zet het systeem bij het douchen op de hoogste stand. Heb je een raam in de badkamer? Dat hoeft niet open. Het wordt daardoor snel kouder in de ruimte, waardoor schimmel kan ontstaan. 
 • Zet het systeem ook op de hoogste stand als je de was in huis droogt, kookt of als je veel bezoek hebt. 
 • Bij balansventilatie zitten in de centrale ventilatorbox filters. Maak deze minimaal een keer per half jaar schoon en vervang ze jaarlijks.
 • Maak de ventielen een keer per jaar schoon met een stofzuiger en sop. Plaats de ventielen op dezelfde plaats en met dezelfde instelling terug.  
 • Laat de ventilatorbox een keer in de twee jaar en de kanalen een keer in de acht jaar schoonmaken door een installateur. 
 • Een balansventilatiesysteem kan voorzien worden van sensoren die ervoor zorgen dat automatisch de juiste hoeveelheid lucht je woning binnenkomt. wij noemen dit vraaggestuurd ventileren.
 • Word je bij een ramp gevraagd ramen en deuren te sluiten, trek dan de stekker uit het stopcontact.
 • Naast centrale balansventilatie met wtw bestaat er ook decentrale balansventilatie met wtw. Elke ruimte wordt dan apart geventileerd via een ventilatie-unit in de gevel.
 • Veel balansventilatiesystemen hebben een bypass. Die zorgt ervoor dat de inkomende lucht in de zomer niet langs de warmtewisselaar stroomt.
 • Sluit een afzuigkap met motor niet aan op de mechanische ventilatie. Een motorloze afzuigkap aansluiten kan wel, maar houd er dan rekening mee dat het ventilatiesysteem snel vervuild raakt. met vet. het reinigen is hierdoor ook moeilijker, waardoor de motor eerder kapot kan gaan.
 • Een goed functionerend balansventilatiesysteem biedt een hoog comfort. Doordat bij balansventilatie geen raamroosters nodig zijn, heb je minder last van buitengeluiden.

Voor meer informatie kunt u ons een berichtje sturen via onze contact pagina op mailen naar info@lintsventilatie.nl

Orcon ventilatie

Wist u dat in de gemiddelde Nederlandse woning enorm veel peperduur aardgas verloren gaat? De verwarmde lucht van binnen verdwijnt namelijk grotendeels via ramen, deuren, kieren, niet goed geïsoleerde muren en daken én ventilatieroosters naar buiten.

Lees verder »

Zo werd ventilatie een van de eerste levensbehoeftes

Door de hoge prijs voor aardgas zijn veel Nederlanders creatief op zoek gegaan naar alternatieve vormen van verwarming. Oude kachels gestookt op kolen, petroleum of hout worden weer meer en meer als hoofdverwarming gebruikt. Dit heeft een aantal neveneffecten, waaronder het risico op koolmonoxidevergiftiging.

Lees verder »

Richtlijn voor een gezond binnenklimaat in woningen

In navolging op het Programma van Eisen (PvE) voor kantoren en scholen is er nu ook een heldere richtlijn om een gezond binnenklimaat in woningen te realiseren. Binnen deze richtlijn speelt met name een goed functionerend ventilatiesysteem een belangrijke rol.

Lees verder »