Hoe onderhoud ik mijn mechanische ventilator of WTW?

Voor optimaal profijt van uw ventilatiesysteem is goed onderhoud erg belangrijk.Dit vraagt niet om intensief onderhoud maar wel een regelmatige schoonmaakbeurt. Hoewel de meeste mensen zich bewust zijn van het belang van ventilatie, maakt bijna 50% het ventilatiesysteem in hun woning nooit schoon.

Waarom moet ik mijn ventilatiesysteem reinigen?

Uw ventilatiesysteem voert constant gebruikte lucht af en zorgt ervoor dat er verse lucht aangevoerd wordt. Roosters, filters en ventielen raken vervuild door fijnstof en vuil van binnen én van buiten. Als deze niet goed schoongemaakt worden komt deze lucht met vuildeeltjes weer mee naar binnen. En dit is nou juist niet de bedoeling!

Daarnaast raken mechanische delen en luchtkanalen vervuild doordat stof, bacteriën, vocht en ongedierte blijven hangen. Dit heeft gevolgen voor de luchtkwaliteit in huis, en de capaciteit van het systeem neemt hierdoor ook snel af. Dus zowel voor uw gezondheid als de werking van het apparaat is het belangrijk om onderhoud te laten plegen door Lints Ventilatie

Wanneer moet ik mijn ventilatiesysteem reinigen?

Om uw ventilatiesysteem en de luchtkwaliteit in huis goed te houden kunt u de volgende richtlijnen aanhouden:

Ventilatieroosters en ventielen zelf 1x in de maand schoonmaken
Filters elk half jaar reinigen of vervangen (WTW), wij hebben hiervoor een filterservice abonnement, vraag naar onze voorwaarden info@lintsventilatie.nl
De binnenkant van de ventilator om de 2 jaar laten controleren en reinigen
1x in de vier jaar de ventilatiekanalen laten schoonmaken

Hoe kan ik mijn ventilatiesysteem schoonmaken?

Een deel van het onderhoud aan uw ventilatiesysteem kunt u gerust zelf doen. Een stappenplan:
1. Haal ventilatieroosters van de muur of het plafond en reinig deze met een borstel of stofzuiger. Met een vochtige doek kunt u resterend vuil wegpoetsen.
2. Ventielen zijn vaak op een bepaalde manier ingeregeld; het is belangrijk dat deze in dezelfde stand blijven staan voor een optimale werking van het systeem. Neem het ventiel uit de behuizing en markeer aan de binnenkant van het ventiel deze stand met een watervaste stift. Daarna kunt u deze schoonmaken met een sopje of een vochtige doek.
3. Bij een warmteterugwin systeem (WTW) moeten de filters minstens elk halfjaar vervangen worden. Deze kúnnen eenmaal schoongemaakt worden met een stofzuiger, op de laagste stand. Doe dit echter niet vaker dan één keer, daarna is het tijd om de filter te vervangen. Als ze eerder vervuild zijn of u merkt dat u last krijgt van bijvoorbeeld allergieën, dan kunt u de filters uiteraard eerder vervangen. Bij een mechanische ventilator (MV) zijn meestal geen filters aanwezig.

 

onderhoud mechanische ventilator of WTW?

Lints ventilatie

Elke woning en ventilatiesysteem is anders. Daarom hebben wij diverse merken en type ventilatiesystemen in ons assortiment. Wij denken natuurlijk graag met u mee over wat het beste is in uw situatie, zodat ook u kan genieten van gezonde lucht in uw woning.

Wat kan ik beter laten reinigen?

Mechanische ventilatoren (MV’s) en WTW units moeten minstens één keer in de twee jaar laten reinigen . Dit kunt u het beste door Lints Ventilatie laten doen, omdat de ventilator zeer nauwkeurig gebalanceerd is door de fabrikant. Bij te veel vuil of bij een kleine beschadiging kan de ventilator in onbalans raken waardoor deze minder gaat ventileren en hinderlijk geluid gaat maken. Laat daarnaast eens in de 4 jaar de ventilatiekanalen schoonmaken. Zelf kunt u met een stofzuiger alleen het beginstuk schoonmaken, maar ver komt u niet in het ventilatiekanaal. Lints Ventilatie kan dit met een roterende borstel goed voor u reinigen

Heb ik een MV of een WTW?

Een mechanische ventilator of warmteterugwin-systeem gaat doorgaans 15 tot 20 jaar mee, mits deze goed onderhouden wordt.

Hoe lang gaat een mechanische ventilator of WTW mee?

Een MV zuigt alleen vervuilde lucht af. De aanvoer van verse lucht gebeurt op een natuurlijke manier, via roosters en kieren. Ventielen zitten vaak alleen in keuken en wc en/of badkamer en de ventilator is ongeveer net zo groot als een computer monitor. Een WTW systeem zuigt niet alleen lucht af, maar blaast ook schone lucht de woning in, hier zit een balans in. Dit wordt ook wel balansventilatie genoemd. De ventielen vindt u vaak op meer plekken in huis en het apparaat is vaak ongeveer net zo groot als een wasmachine.

Kan ik mijn ventilator uitzetten als ik last heb van het lawaai?

Heb je de neiging de ventilatie uit te zetten wegens geluid of andere overlast? Laat het dan nakijken door Lints Ventilatie. Goed schoonmaken van roosters en filters en achterstallig onderhoud inhalen kan de klachten verhelpen én de capaciteit van het ventilatiesysteem verbeteren.