mechanische ventilatie bouwbesluit
energiezuinige ventilatie

Energiezuinige ventilatie geeft energie én bespaart energie

De kop boven dit artikel klinkt wellicht een beetje cryptisch. Toch wordt hiermee de kern van mechanische ventilatie in één zin samengevat. Van een gezond leefklimaat met constant voldoende frisse lucht krijgt immers iedereen extra energie. Anderzijds hoef je daarvoor niet steeds ramen of deuren open te zetten en dat scheelt natuurlijk aanzienlijk in de energiekosten. Bovendien zijn de nieuwste generatie mechanische ventilatiesystemen die wij leveren en monteren zo energiezuinig dat het zeker de moeite waard is om daarover met ons in gesprek te gaan.

Ventilatiesysteem - Lints ventilatie - Logo-streepjes

Niet langer stoken met ramen en deuren open

Vooropgesteld is het zo dat natuurlijke ventilatie op zich prima is. Met name tijdens de coronapandemie werd hier vanuit de Rijksoverheid en door het RIVM niet voor niets steeds op gehamerd. Maar zeker in de koudere periodes van het jaar gaat er via openstaande ramen, deuren en ventilatieroosters onnoemelijk veel warmte naar buiten en komt de ijskoude lucht juist naar binnen. In de praktijk zorgt dat ervoor dat veel kostbaar aardgas en/of elektriciteit niet echt effectief gebruikt wordt. De met veel energie verwarmde lucht binnen verdwijnt immers grotendeels direct via natuurlijke ventilatie naar buiten en dat gaat continu zo door. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn. Door gebruik te maken van een goed functionerende, stille en energiezuinige ventilatie komt er een einde aan al die energieverspilling.

Effectief gebruik van zo min mogelijk energie

Een mechanische ventilatiesysteem bestaat uit een ventilatiebox die via ventilatiekanalen is verbonden met ventilatieroosters die zich in alle ruimtes van een woning bevinden. De ventilatiebox is een soort van elektrisch aangedreven motor die ervoor zorgt dat er gefilterde buitenlucht naar binnen wordt geblazen en dat vervuilde lucht uit de woonkamer, keuken, badkamer, toilet en slaapkamers juist wordt afgezogen. Ventielen en regelkleppen in het aan- en afvoerkanaal houden de luchtkwaliteit continu op peil. De diverse filters in het systeem spelen daarbij een belangrijke rol.
Het is dus zaak dat die regelmatig gereinigd of vervangen worden.

Woningventilatie het hele jaar door op peil

Uit voorgaande uitleg valt op te maken dat zo’n energiezuinig ventilatiesysteem heel veel voordelen heeft.
In tegenstelling tot natuurlijke ventilatie is de mate van ventileren via een wand- of afstandsbeding of via een handige app op de mobiele telefoon, prima af te regelen. Bij koken, douchen en toiletgebruik kan de ventilatie eenvoudig een stand hoger worden ingeschakeld. Je bent hiermee ook meteen van de ongezonde koude tocht, dichtknallende ramen of deuren en het hinderlijke windgeraas door geopende ventilatieroosters af.
Natuurlijke ventilatie is op zich prima, maar gebruik dat lekker als aanvulling op de mechanische ventilatie en alleen op die momenten dat het buitenklimaat dat toelaat.

WTW-installatie zorgt voor nog meer energiebesparing

Voor de mensen die op het gebied van energiebesparing nog graag een stap verder willen gaan is de aanschaf van een ventilatiesysteem met een warmteterugwinningsunit (WTW) echt een prima optie. In zo’n systeem wordt de warmte aan de vuile lucht, die via filtering naar buiten wordt afgevoerd, onttrokken. Deze restwarmte wordt via een warmtewisselaar weer aan de gefilterde frisse buitenlucht toegevoegd, die daardoor reeds op kamertemperatuur door de ventilatiekanalen in de woonruimten wordt geblazen.
Doordat de woonhuisverwarming veel minder energie verliest aan het opwarmen van de koude ventilatielucht scheelt dat aanzienlijk in de stookkosten.

Ventilatie-belangrijk

Zorg voor regelmatig onderhoud en tijdige vervanging

Om het onderwerp mechanische ventilatie en energiebesparing compleet te maken noemen we ook nog graag de forse besparing op de energierekening die gerealiseerd kan worden door een verouderd ventilatiesysteem door ons te laten vervangen door een nieuw systeem dat veel stiller en energiezuiniger is. Besef goed dat een mechanisch ventilatiesysteem continu hard moet werken om de luchtkwaliteit in een woning op peil te houden. Na 15 tot 20 jaar noeste arbeid is met name de ventilatiebox echt aan vervanging toe.
Onze ventilatie-experts komen graag langs om dit te checken. Indien nodig maken wij op basis van onze bevindingen graag een passend voorstel voor vervanging, onderhoud en service voor de mechanische ventilatie of WTW-installatie. Neem voor meer informatie gerust contact met ons op.

Ventilatie advies op maat

Elke woning en ventilatiesysteem is anders. Daarom hebben wij diverse merken en type ventilatiesystemen in ons assortiment. Wij denken natuurlijk graag met u mee over wat het beste is in uw situatie, zodat ook u kan genieten van gezonde lucht in uw woning.